compusi terminali de glicare

Soarele alaturi de compusi terminali de glicare pot forma o combinatie periculoasa care daca nu este tinuta sub supraveghere poate evolua intr-o directie nedorita.

Soarele este prietenul si dusmanul nostru cand vorbim despre efectul asupra corpului uman. Producerea de vitamina D, a starii de bine in general este contrabalansata de efectul de imbatranire pe care il are asupra pielii, pigmentarea pielii si chiar aparitia melanoamelor.

Radiatiile UV, si in special cele UVA, sunt cunoscute ca fiind nocive pentru piele dar pe langa efectele deja cunoscute si studiate se poate enumera si procesul de glicare care este favorizat prin iradiere. Studiile arata ca in urma supunerii la radiatii UVA s-a observat o dezvoltare mai rapida de compusi terminali de glicare care grabesc procesul general de imbatranire1. Aceasta accelerare se observa in special in palierul de varsta 35-40 de ani.

Alte studii au arata ca o expunere la soare care duce la cresterea de compusi terminali de glicare AGE in piele potenteaza si productia de melanina ducand la crearea de zone pigmentate. Melanogeneza a fost urmarita prin expunerea “in vitro” a unor tesuturi la efectul AGE. S-a observant la concentratii peste 200 ug/mL AGE o cresterea puternica a efectului de pigmentare.

In acest moment cu ajutorul AGE Reader se poate evalua concentratia acestor compusi si mai mult decat atat se poate propune un tratament cu inhibitori ai receptorilor de AGE si se poate evalua si efectul tratamentului verificand evolutia concentratiei AGE in timp.

AGE pe langa efectul de crestere a riscului cardiovascular in cazul pacientilor diabetic se poate observa ca are un efect de  accelerare a procesului de imbatranire. In plus fata de legaturile incrucisate pe care le creaza la nivelul colagenului din piele, micsorand astfel elasticitatea pielii si ducand la aparitia ridurilor se observa si un efect de crestere a melanogenezei crescand astfel nivelul de pigmentare a pielii.

Combinatia intre accelararea aparitiei ridurilor si a petelor inchise la culoare pe piele datorate factorilor interni si externi reprezinta de fapt procesul de foto-imbatrinire. In urma studiilor s-a observat o crestere a productiei de AGE in urma iradierii UV, cu efect direct asupra pigmentarii si dezvoltarii ridurilor pe suprafata pielii si AGE Reader este util in evaluarea tratamentului propus.

  1. Expression of Advanced Glycation End-Products on Sun-Exposed and Non-Exposed Cutaneous Sites during the Ageing Process in Humans, M. Crisan and al. University of Medicine and Pharmacy, Cluj-Napoca, Romania -10 2013
  2. Advanced glycation end products (AGEs) promote melanogenesis through receptor for AGEs – Eun Jung Lee, Ji Young Kim & Sang Ho Oh, Scientific Reports volume 6, Article number: 27848 (2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield